lauantai 26. toukokuuta 2012

Ulkoilua

Tänään kävin ulkoilemassa Pärnävaaralla. Koirien lisäksi mukana oli kamera, mutta pelkkä kamera ei auta mitään, jos ei tule lähdettyä. Mutta onneksi on siis ne koirat, joita pitää ulkoiluttaa ja silloin kannattaa ottaa myös kamera mukaan. Aina ei kyllä viitsi tai muista ja sitten harmittaa hirveästi, kun olisi jotain kivaa kuvattavaa. Pärnävaara on siis nimensä mukaan korkeampi paikka kuin ympäröivä maasto. Kiertelimme polkuja ja hiekkateitä, jotka usemmat ovat talvisin latujen pohjia. Kyllä muutamassa mäessä tuli mieleen, että en todellakaan haluaisi suksilla mennä niitä kumpaankaan suuntaan, siis en ylös enkä alas, sen verran jyrkkiä olivat.

Maastossa tietysti katselin, mitä kukkia siellä on ja maisemia ylipäätään. Kasvillisuudessa pisti silmään nupuillaan olevat kielot, joita oli paikoin runsaasti. Myös puolukat ja mustikat olivat nupuilla eli kohta on ne kriittisimmät ajat syksyn sadon suhteen.
Oli siellä maastossa näkyvissä muutakin kuin kasveja. Ihmisen jälki näkyy niin maan rajassa kuin paljon päitä ylempänäkin. Sähkölankojen ristikko näytti suorastaan kiehtovalta, mutta valkoinen muovipussi, jonka vieressä oli pinkki veitsi herätti enemmän kysymyksiä. Onneksi en koskenut niihin muuten kuin kameran kautta, sillä poistuttuani paikalta kuulin jonkun ajan päästä ihmisääniä ja näinkin sitten isän pienen tyttärensä kanssa ja oletan pussin ja veitsen kuuluneen heille. Toivottavasti.
Mutta nyt viikon kysymys: mikä tämä kasvi on, joka on nupuillaan?
Tunnustan: mulla ei ole hajuakaan. Olisi hauska tietää.

6 kommenttia:

  1. Kissankäpälähän se! Siitä on valkoinen ja (vaalean)punainen versio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! Minun vaatimaton luontokirjani ei auttanut tunnistamisessa, kun kukat olivat vielä nupuillaan enkä tiennyt millaisia sieltä on tulossa. Taidanpa lähettää seuraavat tunnistettavat kasvit suoraan sulle, vastaukset näköjään löytyy :)
      Niin, kyllähän sinä kissankäpälän tunnet - onhan niitä sulla 8 kpl jatkuvasti saatavilla :)

      Poista
  2. Onko toi puolukkakuvan alla oleva mustikka? Olipas teillä kaikkia kivoja (?) löytöjä: muovipussi, veitsi ja lumikola...Olen käynyt Pärnävaaralla vain talvella ja voin suositella lämpimästi siellä kiertävää vitosen latua. Ei ole pahoja mäkiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sen pitäisi olla mustikka, jos en ole kamalasti erehtynyt.
      Mua ei kyllä saisi suksilla Pärnän laduille millään hinnalla, enhän hiihdä muutenkaan. Jos on ihan pakko, niin tasaisella, kiitos.

      Tänään jatkoimme ulkoilua Pärnän maastoissa luonnetestattavien koirien seuraamisen välissä (kiinnosti ensimmäiset ja viimeiset, väliin jäi muutama joista ei ollut niin väliä). Kiipesimme vaaran laelle ja jalat olivat ihan hyytelöä lenkin jälkeen. Koirat eivät olleet moksiskaan.

      Poista
  3. Miä vaan olen aina tykännyt metsässä kävelemisestä ja äiti jo opetti noita kasveja. Miulla on jopa tallessa äidin kouluaikainen kasvio. Eilen ostin yhden tutun perennakirppikseltä vinon pinon kasveja, enkä kyllä muista niiden kaikkien nimiä. Kunhan saan ne maahan ja toivottavasti kukkimaan, aion etsiä niille nimet

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paras tapa oppia varmasti onkin niin, että joku opettaa ihan paikan päällä, kun luonnossa tapaa kasvin tai vaikkapa linnun. Kaikilla valitettavasti ei ole sellaisia opettajia. Mutta kai sitä näinkin pikkuhiljaa jotain oppii.

      Poista